úterý 9. září 2008

Jaké tu jsou ceny?

Jeste jsem se vubec nevenoval měně a cenam tady na Taiwanu. Castecne by jsem vam to chtel vynahradit v tomto clanecku. Na Taiwanu se plati menou, ktera se jmenuje novy taiwansky dolar. Skratka je NTD, ale bezne se teto měně rika jen dolar (buck). Kurz s ceskou korunou je nasledujici. Za sto ceskych korun se dostane zhruba 180 Taiwanskych dolaru a naopak za 100 NTD dostanu asi 55 korun.

Velmi obecne se da rict, ze ceny v obchodech jsou zhruba stejne vysoke jako u nas. S tim rozdilem ze tady je to v mistnich dolarech a to znamena, ze je vse skoro o polovinu levnejsi. Myslim to tak, ze kdyz si budu chtit v restauraci dat na obed menu, tak v Brne bych si ho koupil treba za 60 KČ. Tady, to stejne menu, budou mit za 60 NTD, takze po prepocitani podle kurzu to vychazi na neco pres 30 ceskych korun. Napriklad jizda autobusem MHD stoji zhruba 7 korun, je to cena, ktera se plati ridici autobusu, ale ho pak uz nezajima jestli jedu jednu zastavku, nebo budu v autobuse 2hodiny a dojedu na druhou stranu Taipeie. Jizda metrem stoji od 10 do 20 kc, zde zalizi na tom, jak daleko chceme jet. Ja jsem si na MHD obstaral EasyCard. To je cipova karta na kterou jsem si nabil penize. A pri nastupu a vystupu z prostredků MHD, prikladam tuto kartu ke čtečce a ta mi automaticky strhava penize. S EasyCard je navic vsechno jizdne pro studenty navic jeste o 20% levnejsi.

Dalsi ceny jsou zhruba nasledujici: matrace 500NTD, 3l prasek na prani 100NTD, šampon 80NTD, polevka v restauraci 25NTD, Sendvic(na snidani) 15NTD, buchta 10NTD, velky rucnik 75NTD (ale ten se me po prvnim pouziti rozpadl :o) ) a tak dale... To by tak pro predstavu mohlo stacit Pokud vas zajima neco vic, tak se me ptejte v komentarich.

Jinak vcera se me tady stala jedna nemila vec. Chtel jsem si jit vybrat penize z bankomatu a vyzkouset jestli mi funguje moje nova mezinarodni platebni karta. Bankomat tady neni tezke najit, nachazeji se zde opravdu vsude. I na mistech kde by jste je vubec necekali. Napriklad v McDonald's, uprostred supermarketu nebo i na zachudcich v metru. Ja jsem nasel v centru radu asi 30 automatu a tak jsem se pokusil vybrat si nejake penize. Jenze zrada! Neslo to :( A jako duvod selhani operace me to vytisklo velmi vtipny papirek plny cinskych pismen (ne obrazku :) ). Tak vubec netusim proc to nejde. Pak jsem pak jeste vyzkousel asi 4 automaty okolo a porad to bylo stejne! Snad brzo zjistim proc to nejde, uz me dosli vsechny dolary, co jsem mel rozmeneny a tak jsem si musel pujcit od Italky asi 1000NTD...

Jeste vas chci upozornit na prvni fotku z Taiwanu. Nachazi se v me fotogalerii. Jsou na ni studenti s kteryma mam cinstinu. Fotil to Francouz a ucitelka na fotce neni. Foto me poslal pres skype, neni ani moc kvalitni, ale nez si poridim vlastni fotak, tak musi stacit :) A mala poznamka na konec, v jednou clanku jsem napsal, ze jedna holka je z Fidzi. To neni pravda, je z Islandu. Vloudil se me sem sotek :) A asi nebyl ani prvni a posledni :) Berte prosim s rezervou veskere chyby(zejmena gramaticke), ktere tady sekam...Snazim se je pomalu, ale jiste odstranovat :)

To je pro dnesek vse, ahoj!

2 komentáře:

Unknown řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Anonymní řekl(a)...

Pak dej vědět až zjistíš kolik stojí i jiný služby :-)