pondělí 8. září 2008

Spousta (nejen)drobných rozdílů

Na zacatek by jsem vam rad rekl neco k technickym vecem techto stranek. Jiste jste si vsimli, ze do leveho panelu postupne pridavam nove funkce. Doufam, ze vsemu rouzumite a vite (prip. budete vedet) jak se to pouziva. Pokud ne, tak nevahejte a napiste do komentaru s cim mate problem. Nebo i kdyz na techto strankach najdete nejakou chybu nebo neco vam prijde nejasne ci zmatene, tak piste taky. Na vse odpovim(a opravim to), co nejrychleji, jak jen to bude mozne. Zaroven vam chci podekovat za ohlasy, ktere se ke me dostavaji. Vsechny jsou velmi pozitivni. Jsem strasne rad, ze se vam tento blog a hlavne clanky v nem libi! Vsak nove pocitadlo navstevnosti mluvi za vse. Takze, moc vam dekuji za podporu a budu vas zasobovat informacemi dal :)

V utery rano jsem se pripojil k skupince studentu a zasli jsme dolu na snidani. Dal jsem si zeleny caj s pomerancovym dzusem (smichane) a 2 tousty. Poznamka pro miniho: ty ruzne koktejly a napoje tu michaji primo prede mnou a davaji tam jen "same zname" ingredience. Takze tam by nemelo byt nejake nemile prekvapeni :) Ale o nejakych jinych, zejmena pokrmech, se to tvrdit ale neda :) Po snidani jsem si skocil koupit jeste ovoce. To byl taky sok! Koupil jsem si pomeranc, banany a jeste cosi, co jsem jeste neidentifikoval. Vsechno bylo tak stavnate! Na prvni kousnuti je poznat rozdil, ze to pestuji tady za mestem a trhaji to, az je to uplne zrale. Takove ovoce se u nas koupi opravdu jen velmi vyjimecne. A tady to maji na kazdem rohu a je to velmi levne.

Po dojezeni bananu jsem se zacal holedat odpadkovy kos. No a kdyz uz jsme usli asi pul kilometru- a furt nic, tak me to nedalo a zeptal jsem se. A opoved pro me byla prekvapenim. Na Taiwanu pry nejsou na odpadkove kose! Vsechno, co lidi potrebuji vyhodit, si nosi s sebou domu. Ale asi se ptate, co pak delaji s temi odpadky doma? Ja se taky chtel zepatat, ale drive nez jsem to zvladnul tak jsem z dali uslysel priblizujuci se automobil. Hral neskutecne nahlas nejakou melodii- neco na zpusob naseho Family frostu. Pote, co se auto priblizilo, jsem poznal, ze to jsou popelari. No a jak si lidi u nas chodi kupovat zmrzlinu, tak tady, kdyz uslysi melodii, tak doma popadnou vsechny pytle s odpadky, co maji a sebehnou dolu na ulici. Tam zbesilim mavanim privolaji automobil. Az popelari prijedou bliz, tak jim zaplatis v hotovosti za svuj odpad a oni si ho odvezou. Me se to ale moc tykat nebude, protoze na koleji vlastni popelnice mame. Nejvetsi neprijemnosti mi to zpusobuje behem vsedniho dne, kdyz si koupim vodu, pak nejake jidlo do ruky a treba jeste nejake ovoce. Nebo vlastne cokoliv. Ono se to nezda, ale ze vseho je nejaky odpad a ono se to behem dne pomalu a jiste nakumuluje, ze vecer na koleji vyhazuju uz pekny balik :)

Ted je tady pondeli 8. zari. to znamena, a jak si jiste mnozi z vas vsimli, clanky v tomto blogu jsou v poradnem skluzu. Tak jsem se rozhodl ze zbytek tydne projedu trosku rychleji. Takze co zajimaveho jsem tady podnikal. Ve stredu jsem zasel na urad, kde by jsem mel dostat ARC( Alien resident certificate). Je to doklad, neco jako obcanka pro cizince, ktery v taiwanu zustavaji dlouhodobe. Na tento doklad se da libovolne opoustet a vstupovat do zeme. Takze to potrebuji jako hrom:) Ale chybel me nejaky papir z univerzity, tak si sem zajdu za tyden jeste jednou. Pri ceste zpet jsem sel pres hodne krizovatek. No a kdyz blikne chodcum cervena, tak se na chodniku nahromadi obrovske mnoztvi lidi. A kdyz chodcum blikne zelena, tak se vsichni skoro rozbehnout. Vsichni se snazi rychle nekam dostat. Nejvtipnejsi je, ze ten zeleny pandulacek na semaforu pro chodce utika. Ano, on se hybe a bezi! :) I takovyto detail ukazuje, ze se tady pospicha :)

Kazdy vecer chodim s dalsimi exchange studenty na jidlo. Znam tu uz spoustu lidi. Jsou tu studenti (s kym jsem se zatim seznamil) z Francie, Nemecka, Anglie, Ameriky, Spanelska, Mexika, Kanady, Australie, Malajsie, Indonesie, Novyho Zelandu a taky spousta z Japonska. To je opravdu jen strucny vycet statu tech, ktere jsem jiz poznal. Vsichni mluvi perfektne anglicky, urcite se tu hodne naucim aji kdyby jsem nechtel. Zatim jsem nepotkal nikoho komu bych nerozumel. Ale nekdy me to pri tech vsemoznych prizvucich dela docela potize. S evropany si rozumim uplne bez problemu. Kupodivu i s americany jsem se zatim vpohode domluvil. Nejvetsi potize mam s anglictinou studentu z ostruvků v tichem oceanu, nebo lidi ze singapuru a hong kongu.Ti mluvi velmi rychle a mumlaji...Ale rozumime si :) A jeste jedna zajimavost, me prijde moje anglictina takova moc "skolni". Vsichni tu pouzivaji spoustu hovorovych vyrazu a zkratek, ktere jsem jeste neslysel. Vetsinou je z kontextu poznat co to je, ale ja bych to tak nikdy nerekl...Doufam, ze jsem to vysvetlil srozumitelne a ze vite, co myslim.

Hodiny cinstiny, zacali nabirat hned od uvodu dabelske tempo. Zadny pomaly rozjezd. Kazdy den piseme test, na doma mame vzdy 5 domacich ukolu, ktere me zaberou vzdy tak 2 hodiny denne. A navic jednou tydne piseme velky opakovaci test. To je strasny! Ale musim rict, ze me to zatim docela bavi. Decka ve skupine jsou uplne vpohode a s ucitelkou je taky sranda. Ale musi se makat. Napriklad dneska (v pondeli) pisu test na prvnich 7 cinzkych znaku. Bude to probihat tak, ze ucitelka vyslovi nejaky z tech znaku. My ho budeme muset napsat (mysleno nakreslit ten cinskej obrazek, ale ona to nerada slysi, protoze to je pismo a ne obrazky), pak napsat jeste nasim pismem(+ poznat jaky ze 4 tonu to je) a nakonec co to znamena. Ufffff. Jeste se na to budu muset kouknout :)

Vikend jsme stravili chozenim po obchodech. Chci si tady koupit fotak. Puvodne jsem myslel, ze si ho koupim uz o vikendu, ale to se neda! Zeptal jsem se mistnich kde by jsme si mohli koupit fotaky. Oni nam rekli: "Aaa fotaky, tak to musite to fotakove ulice", a rekl nam jak se tam dostat. Kdyz jsme byli na miste, tak jsem nemohl verit svym ocim. Je to asi pul kilometru dlouha ulice plana vsemoznych obchudku jen s fotaky. V kazdem obchudku jsou velmi ochotni a mili.Dovoli vam si fotaky vyzkouset a porovnat. Tak jsme se pustili do prochazeni a hledani toho nejlepsiho fotaku. Asi po hodine jsme se podivali okolo a zjistili jsme ze jsme usli asi jenom 100m metru ulice! A to jsme uz byli docela unaveni. Tak uz vite proc jsem si jeste nevybral? Kdyby jsem si mel vybrat treba z 10 druhu fotaku, tak se to da, ale kdyz si mam vybrat ze stovek ruznych druhu a typu, tak jsem si opravdu nevedel rady :) No dnes jsem porovnal parametry na internetu a zitra nebo pozitri uz by jsem si chtel nejakej opravdu koupit a zacit fotit, aby jste opravdu videli, jak to tady vypada...

Žádné komentáře: